RSS Feed

Startup weekend 2012: κάνε άλμα πιο γρήγορο από την φθορά!

Posted on

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00. To StartUp Weekend έχει φθάσει στο τέλος του, μετά από ένα τριήμερο πυρετώδους προσπάθειας από νέους ανθρώπους ντυμένους με..τζιν και T-shirts.

Πάντα πίστευα ότι οι καινοτόμες ιδέες δεν χωρούν σε σατέν και σε μετάξια. Κυκλοφορούν αθόρυβα, απέριττα ντυμένες, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα. Οι σφαίρες της απαξίωσης, του φόβου, και της υποχώρησης δεν τις διαπερνούν. Κλείνουν το μάτι πονηρά σε όσους μπορούν να τις δουν και κάνουν άλμα πιο γρήγορα από την φθορά, όπως θα έλεγε και ο Ελύτης.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, το φετινό Startup weekend ολοκληρώθηκε, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση αισιοδοξίας σ’ όσους είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε.

Δεν τυχαίνει να βλέπεις συχνά προγραμματιστές, graphics designers και ανθρώπους με επιχειρηματικό υπόβαθρο/εμπειρία, να προσπαθούν να φτιάξουν ένα web ή mobile application με επιχειρηματικό «προοπτική» μέσα σε 54 μόνο ώρες. Αρωγοί στην επίπονη προσπάθεια των συμμετεχόντων ήταν άνθρωποι με εμπειρία στο στήσιμο start-ups και επιχειρήσεων, παρέχοντας κρίσιμες συμβουλές για μια επιτυχημένη επιχείρηση και παρουσίαση της πρότασης στο κοινό, ενώ οι συνδιοργανωτές του event Φώτης Δραγανίδης, Λυδία Μοραζάνη από την Microsoft, το Colab και πολλοί άλλοι ήταν κυριολεκτικά «στο πόδι» καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου.

Από τις 23 συνολικά ιδέες που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, πέρασαν στην επόμενη φάση συνολικά 14 ομάδες, με περήφανους νικητές του διαγωνισμού την ομάδα Useum στην πρώτη θέση, τους Yummy Mommy στην δεύτερη θέση και τους Kinect Life στην τρίτη θέση.

Οι νικητές του διαγωνισμού, η ομάδα Useum αποτελούμενη από τους Φωτεινή Βαλεοντή, Γεωργία Καλυβά, Μιχάλη Νικολαϊδη, Γιώργο Μανωλοτζά και Νίκο Σουλιτζή πρότειναν την δημιουργία ενός οιονεί appstore για τη σύγχρονη τέχνη χρησιμοποιώντας το crowd sourcing. Το Useum, φιλοδοξεί ουσιαστικά να δημιουργήσει, μέσα από την web πλατφόρμα του, ένα κοινωνικό δίκτυο όπου καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης θα ανεβάζουν τα έργα τους (prints και posters) και θα βρίσκουν το κοινό τους. Μια διαδικτυακή γέφυρα που θα ενώσει τους art lovers με τους art creators.

Το βραβείο του διαγωνισμού για τους νικητές της πρώτης θέσης είναι η συμμετοχή στις αρχές Μαρτίου στοPitch in Berlin, το νέο *hot*  startup competition το οποίο διοργανώνει η HackFwd στο Βερολίνο,την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των startups. Το Pitch in Berlin, το οποίο πραγματοποιείται μια από τις ημέρες των κλειστών Build events που έχει η HackFwd κάθε τρεις μήνες, δέχεται περίπου 120-150 αιτήσεις από startups ανά διοργάνωση, οπότε η εξασφάλιση μιας θέσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γι’ αυτό τον λόγο την τελευταία μέρα του startup weekend παρεβρέθη μεταξύ άλλων και ο David Bizer, Talent Geek της HackFwd, για να δει από κοντά όλους τους συμμετέχοντες. Επιπλέον εκτός από την παραπάνω συμμετοχή, η νικήτρια ομάδα θα φιλοξενηθεί δωρεάν 3 μήνες στο CoLab workspace, δικαιούται δωρεάν καταχώρηση στοStartersfund μαζί με την παροχή αρωγής από τους ανθρώπους της και σε νομικά θέματα, καθώς και δωρεάν πρόσβαση στο cloud της Amazon.

Την ευκαιρία να φιλοξενηθεί για 3 μήνες στο CoLab , την δωρεάν καταχώρηση και βοήθεια από την Startersfund, και την δωρεάν κατασκευή της εφαρμογής της και των γραφικών της από την Niobium Labs θα έχει και η δεύτερη νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού, η ομάδα Yummy Mommy, αποτελούμενη από τους Βασίλη Σκούρτη, Νίκο Στάθουλα, Μανώλη Κουφιδάκη, Χρήστο Κυλιακούδη, Στέφανο Τογουλίδη και Ζαφείρη Μαλαφούρη. Η συγκεκριμένη ομάδα σκέφτηκε την δημιουργία μιας mobile εφαρμογής η οποία θα δίνει την δυνατότητα στο χρήστη του κινητού τηλεφώνου να βρίσκει μαγειρεμένο φαγητό σε κοντινή απόσταση από το σημείο που βρίσκεται. Προσελκύοντας νέους σεφ, ικανές μαγείρισσες, και food bloggers, η ομάδα στοχεύει στην μερίδα των πολυάσχολων ανθρώπων που έχουν ανάγκη κατά την διάρκεια της μέρας για πρόσβαση σε υγιεινό φαγητό. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή του ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον μάγειρα, το φαγητό και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, έτσι όπως βαθμολογήθηκε από προηγούμενους χρήστες.

Η τρίτη ομάδα, η οποία θα λάβει τα ίδια περίπου βραβεία με την δεύτερη διαγωνίσηκε με το Kinect Life. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελούμενη από τους Νίκο Γκλεζάκο, Χρήστο Παπαχρήστο, Γιώργο Μόγα, Φώτη Παππά και Χρήστο Παπαδόπουλο, μας καλούν να.. παίξουμε λίγο παραπάνω με την Kinect της Microsoft, ενσωματώνοντας τις διαθέσεις μας και καλώντας μας να πάρουμε μέρος σε ψυχαγωγικά, ανάλογα με την διάθεσή μας παιχνίδια.

StartUp Weekend 2012 all together

Εκτός όμως από τις νικήτριες ομάδες, άξιες αναφοράς είναι και οι υπόλοιπες ομάδες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Σας τις παραθέτουμε, θεωρώντας και αυτές νικήτριες μιας εκδήλωσης που τους πρόσφερε από συμβουλές μέχρι χρήσιμες επαφές για το μέλλον.

1. Allcancode ή ένα φιλόδοξο e-learning για..μη κομπιουτερόπληκτους. Η ομάδα, αποτελούμενη από τους Κώστα Καρολεμέα (team lead), Κωνσταντίνο Νικιτιάδη, Ανδρέα Κολοκυθά (business development), Μαρία Σαριδάκη + ακαδημαϊκοί σύμβουλοι (domain experts), Κώστας Καρολεμέας, Κλεάνθης Γραμματάς, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Μαρία Ιωαννίδου (software engineers), Ηλέκτρα Γαλάνη, Σπύρος Ξένος, Έβη Παναγιώτου (creative) και Θάνος Παπαδέλης (Music & Sound Engineering) πρότεινε την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης προγραμματισμού για παιδιά και ενήλικες χωρίς γνώσεις προγραμματισμού με εύληπτο τρόπο και με εργαλείο έξυπνα παιχνίδια, που συνδυάζουν την μάθηση με την ψυχαγωγία. Η ομάδα φιλοδοξεί να επεκτείνει στο μέλλον το μαθησιακό πεδίο της πλατφόρμας, εντάσσοντας σ’ αυτή και άλλα γνωστικά πεδία.

2. Startupnetwrk αποτελούμενη από τους Άρη Πιλιτσόπουλο, Αντώνη Καλιπέτη, Εύη Παναγιώτου, Γιώργο Ροδακίδη και Giedrius Rimkus οι οποίοι πρότειναν την δημιουργία μιας πλατφόρμας για τις startup επιχειρήσεις και τους επενδυτές, με στόχο την αναταλλαγή/εύρεση κρίσιμων πληροφοριών και την μεταξύ τους διασύνδεση.

3. Eskipnoteros  Oι Παύλος Βοσνιάδης, Φώτης Τσιρογκότης, Έστερ Σαμπά, Στέλιος Γεροντίδης, Γκουϊντο Κολόμπο, πρότειναν την δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου ο καταναλωτής θα καταφέρνει να πάρει την καλύτερη προσφορά από τα σούπερμαρκετ στα είδη που θέλει να ψωνίσει.

4. Metoo αποτελούμενη από τους Ελένη Κριετσέπη, Γιώργο Εξαδάχτυλο, Νάσο Παπαδημητρίου, Παναγιώτη Λουτράρη, Τάσο Διαμαντίδη, Ιωάννη Τσιότσικα, οι οποίοι σκέφτηκαν μια εφαρμογή στο facebook, όπου με εργαλείο ψυχολογικά τεστ, θα στέλνεται στον χρήστη περιεχόμενο (δραστηριότητες, προτιμήσεις) από άλλους χρήστες με παρόμοια προσωπικότητα και ενδιαφέροντα.

5. Rentareto Οι Νίκος και Κώστας Σαραφίδης πρότειναν μια web πλατφόρμα, όπου θα μπορείς να νοικιάζεις και να δανείζεσαι πράγματα στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεσαι.

6. Respondability Oι Ιωάννα Μπουλούτα, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Λευτέριος Γαρυφαλλίδης, Σάκης Τριανταφυλλάκης, Περικλής Λασκαράτος, Μανώλης Πολυχρονίδης, Θανάσης Δημάκη και Παναγιώτης Καναβός διαγωνίστηκαν με την πρόταση δημιουργίας μιας ιστοσελίδας όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορούν να ανεβάσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες με στόχο να πάρουν ουσιαστικό feedback από τους πολίτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης.

7. ORDERRO Mια φρέσκια ιδέα για παραγγελία και προ-παραγγελία σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια για φαγητό και ποτό από το κινητό μας τηλέφωνο. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από τους Ιωσήφ Κανακάρη, Βλάσση Βαρελά και Προκόπη Μπίχτα.

8. Shopalyzer Oι Πάνος Λαδάς και Χάρης Σιντιχάκης πρότειναν την δημιουργία ενός έξυπνου e-shop στο facebook, με στόχο την αύξηση των κερδών για τις επχειρήσεις εν καιρώ οικονομικής κρίσης.

9. Offerme.gr Oι Φλωρεντία Φουρλή, Μίρκο Σανγκουϊνέτι και Χρήστος Μαμούνης πρότειναν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τον ταξιδιώτη και τα τις επιχειρήσεις που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες, όπου ο ταξιδιώτης θα «ανεβάζει» το αίτημά του και οι επιχειρήσεις θα του κάνουν τις ανάλογες προσφορές.

10. SWAPMAPP Oι Κωνσταντίνος Αρκάδας, Όθωνας Αντωνίου, Κατερίνα Δεμερτζή, Ζήσης Τσιουμαράς, Δέσποινα Ρέτσα, Γιάννης Κατσιώτης και Δήμητρα Γανωτή μας «ταξίδεψαν» σε μια ιδέα σύγχρονου αντιπραγματισμού. Τα άτομα ανταλλάσουν πράγματα μεταξύ τους πολλαπλώς σε τιμή που καθορίζουν ελεύθερα τα ίδια.

11. Fashionfairy H Χριστίνα Μαλλάκη και η Nάντια Mαραβελάκη μας πρότεινε την δημιουργία μιας online
πλατφόρμας όπου ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να συνδυάζει επιτυχώς τα ρούχα του ανάλογα με την περίσταση και με αρωγό στυλίστες που θα τον βοηθούν στις στυλιστικές τους επιλογές.

Ένα ξεχωριστό start-up weekend, σε μια Ελλάδα που μετρά πληγές, έφθασε λοιπόν στο τέλος του.Κατ’ αναλογία της διάσημης ταινίας , θα λέγαμε «Και οι 14 ήταν υπέροχοι» για τις 14 συνολικά ομάδες που διαγωνίστηκαν σ’ αυτό το ξεχωριστό event. Οι παρατηρητές, δημοσιογράφοι και συνδιοργανωτές βρισκόμαστε στις επάλξεις για οτιδήποτε ελπιδοφόρο θα μας φέρουν τα νέα αυτά παιδιά στο μέλλον.
Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το StartUp Weekend εδώhttp://www.flickr.com/photos/aurelija/collections/72157629309083227/ τραβηγμένες από την φίλη Aurelija Sukeviciute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: