RSS Feed

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ιδρυτής της VisionMobile, μιλάει στο CoLab

Posted on

Ανδρέας Κωνσταντίνου: O ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VisionMobile μιλάει στο CoLab, και μας ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, των startups, και της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Συνέντευξη στην Ελένη Νάτση 

Κάνοντας μια έρευνα πριν την συνέντευξη με τον κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου εκείνο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων ήταν το μότο που δέσποζε στο site της VisionMobile. ”Distilling market noise into market sense” ή αλλιώς διυλίζω το εισερχόμενο ρεύμα των πληροφοριών της αγοράς για να βγάλω ως ποιοτικό απόσταγμα την πληροφορία που θα κάνει την διαφορά.

Μιλώντας με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της VisionMobile, στα γραφεία της εταιρίας στο CoLab, καταλαβαίνεις πως με οδηγό το παραπάνω μότο, η συγκεριμένη εταιρία έχει διαγράψει μια πετυχημένη πορεία από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι σήμερα.

Εκτός από την εταιρία του, ο κ.Κωνσταντίνου παίρνει συχνά το αεροπλάνο για την Σουηδία, όπου διατηρεί την θέση του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Lund, διδάσκει το μάθημα της επιχειρηματικότητας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι συνιδρυτής του MoMoAth, μιας κοινότητας που φέρνει κοντά τους ανθρώπους της κινητής τηλεφωνίας. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του ”10+1 myths about the mobile economy”, μπορείτε να βρείτε εδώ

Η VisionMobile, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πελάτες της μέσω μιας διεισδυτικής ματιάς στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας αλλά και υπηρεσίες μέσω προϊόντων know how όπως workshops, χαρτογράφηση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας (Atlas), analytics για τις τάσεις των appstores, Developer Economics ήτοι reports για τον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Ενδεικτικά μερικούς από τους μεγάλους πελάτες της εταιρίας είναι η Nokia, Sony Ericsson, RIM, Telefonica, Vodafone και πολλοί άλλοι από το εξωτερικό.

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα δίνεται έμφαση στην τεχνολογία δεύτερης γενιάς και παρατηρείται χαμηλός βαθμός καινοτομίας από τις εγχώριες εταιρίες δικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι και σήμερα οι πελάτες της εταιρίας προέρχονται μόνο από τις αντίστοιχες εταιρίες στο εξωτερικό.

Στην ερώτηση ποιά είναι τα συστατικά επιτυχία της εταιρίας του, κάνοντας μια αναδρομή στον χρόνο, καταλαβαίνεις ότι αποτελεί συνδυασμό γνώσης, καλών επαφών που χτίζεις εσύ ο ίδιος και φυσικά της ομάδας με την οποία δουλεύεις τα λάθη και προχωράς το όραμά σου.

Με μια νοητή μηχανή του χρόνου λοιπόν, πίσω στο 2005, στην Αγγλία, ο κ. Κωνσταντίνου, αποφασίζει να ιδρύσει την VisionMobile αρχικά μόνος του, έχοντας ως πρώτο πελάτη μια εταιρία από το Ισραήλ. Όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Οι λόγοι που ίδρυσα την εταιρία μου στην Αγγλία ήταν δύο: μεγαλύτερο κύρος για το εταιρικό προφίλ και το ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον της Αγγλίας με χαρακτηριστικά την διαφάνεια ιδίως σε ζητήματα εφορίας».

Πώς όμως η VisionMobile στα αρχικά της βήματα, φάνηκε μέσα από το πλήθος παρόμοιων εταιριών και ξεχώρισε;

Ο κ.Κωνσταντίνου εξηγεί ότι η παρουσία του σε συνέδρια αρχικά ως δημοσιογράφος και μετά ως ομιλητής και οι εμβριθείς αναλύσεις του για τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας που ανέπτυσσε στο blog της νεοσύστατης εταιρίας του, τράβηξαν αρχικά το ενδιαφέρον πελατών.

Η σταδιακή ανάπτυξη της εταιρίας δεν άργησε να έρθει: από τα 2 άτομα που απασχολούνταν αρχικά, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, προστέθηκαν επιπλέον 3 άτομα που βοήθησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εταιρία να σταθεί στα πόδια της και να κερδίσει περισσότερα projects. Το πάθος, το μεράκι και οι γνώσεις αυτής της ομάδας οδήγησαν στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρίας, την ανάληψη του Webinos, ενός ευρωπαϊκού project αλλά και άλλων στη συνέχεια με εταιρίες δικτύου και OEMs.

Για το πως βλέπει την εταιρία του σε βάθος χρόνου και πως θα ήθελε να εξελιχθεί η VisionMobile, ο κ. Κωνσταντίνου εστιάζει σε τρία σημεία:

  • Την διατήρηση μιας μικρής ομάδας ικανών και εργατικών ατόμων
  • Αύξηση του βαθμού προϊοντοποίησης της εταιρίας
  •  Η ίδια η εταιρία να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για τους C-Level Executives στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Στην περίπτωση της VisionMobile η κατάκτηση της καινοτομίας αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας της. «Στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας κάθε εταιρία φωνάζει το δικό της μήνυμα χωρίς να καταλαβαίνεις πως διαφοροποιείται η μια από την άλλη, λέει χαρακτηριστικά».Σ’ αυτό το σημείο έρχεται η VisionMobile: να βάλει τάξη στο χάος, μοντελοποιώντας επιμέρους παραμέτρους με στόχο την πρόγνωση και την ανάλυση των μελλοντικών τάσεων στον χώρο της κινητής βιομηχανίας.

Τα μοντέλα που χρησιμοποιεί είναι καινοτόμα τόσο ως προς την μορφή τους όσο και ως προς το περιεχόμενό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μας αναφέρει ο ιδρυτής της είναι τα Developer Economics, τα οποία όπως και άλλες μελέτες έχουν πρωτότυπη μορφή, είναι μεγάλα, περιεκτικά και προπαντός διατίθενται δωρεάν. Ο λόγος; Μεγάλες εταιρίες όπως η Telefonica στην περίπτωση των Developer Economics αποτελούν χορηγούς των μελετών αυτών. Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες μελέτες κατέχουν μια περίοπτη θέση στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας και έχουν αποκτήσει το δικό τους brand, με ορισμένους να αγνοούν ότι αποτελούν προϊόν της VisionMobile.

Μια δεύτερη καινοτομία αφορά στο περιεχόμενο. Ειδικότερα, η VisionMobile έχει αναπτύξει επιτυχώς συγκεκριμένα οικονομικά εργαλεία που βοηθούν τις εταιρίες να καταλάβουν με ποιο τρόπο αλλάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα στην κινητή τηλεφωνία λόγω των μεγάλων παικτών στο Internet, όπως της Google, Apple, Facebook, Amazon. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου: «Ορισμένα (ενν. οικονομικά εργαλεία) είναι δικά μας αλλά για κάποια άλλα βασιστήκαμε σε διάφορους management guru, οι οποίοι έχοντας μελετήσει τις ανατροπές που έχει σημειώσει η καινοτομία σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στη αυτοκινητοβιομηχανία, κατέληγαν σε ασφαλή συμπεράσματα. Εμείς είμασταν οι πρώτοι που εφήρμοσαν αυτή την λογική στην κινητή τηλεφωνία».

Επιπλέον, η VisionMobile καινοτομεί με το να χρησιμοποιεί στρατηγικά μοντέλα που δίνουν μια εξαιρετικά διαυγή εικόνα των επιχειρηματικών μοντέλων που επικρατούν στον χώρο της κινητής και του διαδικτύου. Παίρνοντας αυτά τα μοντέλα, οι εταιρίες μπορούν να καταλάβουν τους λόγους, τα κίνητρα και τα αποτελέσματα των κινήσεων των μεγάλων παικτών.

Η συζήτηση συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όταν ο κ. Κωνσταντίνου μας δίνει την δικιά του οπτική για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία 2 χρόνια έχει υπάρξει ένα κύμα καινοτομίας λόγω της άνθισης των smartphones και της δυνατότητας που έδωσαν στους ανθρώπους με ελάχιστους πόρους να καινοτομήσουν και να λύσουν ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Taxibeat, όπου μέσω του κινητού του τηλεφώνου, ο χρήστης μπορεί να βρει ταξί όπου κι όταν το χρειάζεται ή η εταιρία Bugsense η οποία έχει αναπτύσσει εφαρμογές για ανίχνευση των προβλημάτων σε Iphone και Android από τους προγραμματιστές.

Επιπλέον, η ύπαρξη μικροκεφαλαίων (Openfund) ή μικροεπενδυτικών σχημάτων όπως το Startersfund και χώροι όπως το CoLab, αποτελούν παράγοντες διαμόρφωσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής καινοτομίας την τελευταία διετία.

Στην ερώτηση τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσει ένα startup για να δικτυωθεί σωστά και να λάβει την πολυπόθητη χρηματοδότηση, ο κ.Κωνσταντίνου μας απαντά ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο road map για να καταλήξει λέγοντας «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σχολή του μανατζμεντ το Lean Startup, μέσα από την οποία αναλύονται τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει μια startup επιχείρηση με στόχο να μειώσει τελικά το κόστος, και να αυξήσει τα έσοδά της κλιμακωτά. Μέχρι εκεί όμως».

Μιλώντας για καινοτομία, η επόμενη ερώτηση έρχεται λογικά να προστεθεί στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ποιά είναι ή τάση ή ενδεχομένως ή καινοτομική τάση στην βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας αυτή την στιγμή;

Ο κ. Κωνσταντίνου απαντά ότι λόγω της μεγάλης αύξησης των mobile developers τα 2-3 τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές εταιρίες που φτιάχνουν εργαλεία με target group τον μεγάλο αριθμό των mobile developers που θα τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν με την σειρά τους νέες εφαρμογές.

Επιπλέον, μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείται και στην αγορά των hardware accessories. Όπως μας εξηγεί «Παλιότερα σ’ ένα app store, έβρισκες μόνο ακουστικά, τώρα όμως στην αγορά υπάρχει μια πληθώρα καινουριων όπως ηχεία, εκτυπωτές, ζυγαριά που συνδέεται με το Ιpad του χρήστη και δέιχνει τα κιλά του, πιεσόμετρο, μετρητής της ταχύτητας σου όταν τρέχεις (το χρησιμοποιεί ήδη η NIKE) κ.ο.κ»

Και τελικά πως βλέπει, ένας γνώστης της κινητής τηλεφωνίας το μέλλον; Υπάρχει κάποια εφαρμογή που θεωρεί ότι λείπει και θα ήθελε να την δει να αναπτύσσεται στο μέλλον;

Ο κ.Κωνσταντίνου απαντά πως όχι λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν δεν βρεις κάποια εφαρμογή, σημαίνει ότι μάλλον δεν έχεις ψάξει καλά.. Οι μελλοντικές εφαρμογές δεν θα είναι πολύ διαφορετικές απλά θα εστιάζουν περισσότερο στο τοπικό και προσωπικό στοιχείο (hyperlocal και hyperpersonal). Στο μέλλον, όλοι θα έχουν ένα iPad ή ένα Android, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα και σ’ ένα χρήστη που δεν είναι προγραμματιστής αλλά έχει ένα iPad, να τις φτιάξει και να τις μοιράσει. Έτσι, ένας χρήστης μπορεί να λαμβάνει ειδοποίηση μέσω του κινητού του τηλεφώνου για να βγάλει τα σκουπίδια ή να του δίνεται η δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιεί τους γείτονές του σε περίπτωση κινδύνου».

Ο μικρόκοσμος της κινητής τηλεφωνίας στα πόδια μας για τις ανάγκες του μέλλοντος.

Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στο CoLab  με τίτλο “Η VisionMobile μιλάει στο coLab

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: